Nyheter

  • 2024-12-12

    En workshop om livsmedelssäkerhet i samband med klimatförändringar och extremt väder

    Jenni Koivisto, (postdoktor, ąű¶ł´«Ă˝s universitet) och Frederike Albrecht (universitetslektor, Försvarshögskolan) har inom ramen för CNDS Interdisciplinary Grants 2024 genomfört en workshop om The Food Security in the Context of Climate Change and Extreme Weather. Syftet med workshopen var att identifiera gemensamma forskningsintressen och undersöka bĂĄde tematiska och praktiska förutsättningar för ett internationellt nätverk inom livsmedelssäkerhet.

    Workshopen hölls pĂĄ Hotel Sigtunastiftelsen den 10-11 oktober 2024 och lockade 13 deltagare frĂĄn Sverige, Norge och Finland som representerande nio universitet och organisationer, inklusive 5 CNDS-anslutna forskare frĂĄn ąű¶ł´«Ă˝s universitet, Uppsala universitet och Försvarshögskolan samt MSB.

    De två dagarna var fyllda med presentationer, diskussioner och aktiviteter som både syftade till att identifiera gemensamma grunder, idéer och teman för gemensamma projekt i framtiden och även sociala aktiviteter som hjälpte gruppen att lära känna varandra.

  • 2024-12-12

    Insikter från CNDS seminarium ”The Temporalities of Disaster Risks”

    ąű¶ł´«Ă˝s universitet och Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, hade glädjen att vara värd för ett forskningsseminarium om katastrofriskhantering (Disaster Risk Management, DRM), där experter samlades för att utforska den komplexa balansen mellan kort- och lĂĄngsiktiga tidsperspektiv. Under ledning av Mikael Granberg bjöd seminariet pĂĄ djupa insikter i de utmaningar och möjligheter som finns inom katastrofriskhantering.

    Diskussionerna gav åhörarna nya perspektiv på hur vi kan hantera samtidens akuta behov och samtidigt planera för en hållbar framtid. Programmet var fyllt av inspirerande presentationer, bland annat:

  • 2024-12-11

    Forskare ska driva hållbarhetsarbete i Värmland

    ąű¶ł´«Ă˝s universitet har beviljats tvĂĄ forskningsbidrag frĂĄn Vinnova och Energimyndigheten för att stärka hĂĄllbarhetsarbetet i Värmland under perioden 2025–2027. Genom nära samarbete med kommuner och regionala aktörer ska projekten främja hĂĄllbara samhällslösningar och pĂĄskynda omställningen mot en hĂĄllbar framtid.

    – Vi behöver bryta gränser och samarbeta med lokala och regionala aktörer för att skapa verklig samhällsförändring, säger Avit Bhowmik, forskare på risk- och miljövetenskap, och projektledare för de två forskningsprojekten.

  • 2024-12-11

    Hållbarhet under förhandling

    Vad händer när den globala och nationella hållbarhetspolitiken ska hanteras utifrån lokala förutsättningar? Vad har kommunen eller det lilla lokalsamhället för handlingsutrymme och verktyg för att hantera omställningsutmaningar eller samhällsrisker? Dessa frågor var på agendan vid symposiet som arrangerades av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.

    – Ă…rets CRS-symposium handlade om att ta hand om det stora i det lilla, säger Moa Tunström, lektor i kulturgeografi och förestĂĄndare för CRS. Stora frĂĄgor om hĂĄllbarhet, rättvisa, jämlikhet och risk tar sig olika uttryck i den lokala kontexten. 

    Civilsamhällets roll i en demokrati 

    Huvudtalare vid symposiet var Susanne Wallman Lundåsen, docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet. Hon talade om civilsamhällets roll i att bygga hållbara lokalsamhällen och om motståndskraft och förändringsmotstånd.

  • 2024-11-28

    Klimatforskare släpper en ny läroplan på COP29

    Klimatförändringar skapar inte bara naturkatastrofer utan ocksĂĄ klimatoro, särskilt hos unga. För att möta detta lanserade en forskare frĂĄn ąű¶ł´«Ă˝s universitet och The Long Game-teamet en ny läroplan vid FN:s klimatkonferens COP29 i Azerbajdzjan. Syftet? Att fĂĄ fart pĂĄ verkliga klimatĂĄtgärder och samtidigt hjälpa unga att hantera sina oroskänslor kring klimatförändringar.

    – Klimatoro är inte bara ett begrepp – det är en verklighet för majoriteten av unga världen över, säger Avit Bhowmik, lektor i risk- och miljöstudier pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet. MĂĄnga känner att deras oro för klimatkrisen inte tas pĂĄ allvar och att deras röster ofta ignoreras. 

    För att ändra på detta startade Avit Bhowmik och andra forskare från olika delar av världen, nätverket The Long Game under COP27 i Egypten 2022. Visionen är att använda klimatutbildning som en motor för verklig förändring och ge unga verktyg för att göra skillnad.

  • 2024-11-07

    Utställning om klimatförändringarnas pĂĄverkan besöker ąű¶ł´«Ă˝s universitet

    Utställningen ”Vittnesmål från de nya klimatzonerna”, som skildrar hur människor på olika sätt påverkas av klimatförändringar och deras försök att anpassa sig, finns att besöka på universitetsbiblioteket mellan den 11 november och 13 december.

    – Genom utställningen vill vi medverka till att sprida kunskap om klimatförändringar och lyfta hur viktigt det är att hantera klimatrelaterade risker för en hållbar utveckling, säger Emelie Hindersson, koordinator på Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, och en av arrangörerna för utställningen.

    Utställningen är gratis och öppen under bibliotekets ordinarie öppettider, med möjlighet till guidade turer genom CSR. Under utställningsperioden arrangeras dessutom aktiviteter som belyser olika perspektiv på temat.